Password :

Facebook Login

Do you wish to register? Click here

Why should I subscribe and why it’s free?
Syncronia's services are free because the website is sponsored by the manufacturers. You will be asked later if you wish to receive advertisements but you can say no and will have no limitation to services.
Subscribing to Syncronia will immediately allow you to:
  • Promote your business for free through a professional web area. Pages will be indexed on the search engines through your profession and location.
  • Download 3D libraries and many other tools for designing.

Products categories and available files

Trends Architecture Other Urban
Designers, architects and furniture 3d model furnishings online on Syncronia. Architectur project atali ganga, made by Rlda Studio

Atali Ganga

Views: 2035

Work completed

RLDA completed a ground breaking resort, Atali, 30 kilometers from Rishikesh on the banks of the
river Ganga.
Distinguished by its use of stone, reed and steel wire, the project abandons a commonplace
aesthetic and other such iconographic elements to distinguish itself in favour of a building that
draws its aesthetic from the means, methods and modes of its construction.
The resort consists of a stone building that houses a storage facility on the lower level and a
dormitory on the upper level, a veranda with a tensile roof that frames the surrounding mountains,
a cafe and cottages for guests.
The first building, made of stone, encased in galvanized gabion boxes and tied to each other with
steel wire was constructed predominantly out of material that was either found on site or excavated
from it. The suppression of a foreign image and its alignment with constructional technologies
historically used to secure river embankments, aligns and situates the building within the visual and
tactile vocabulary of the historic river.
In recognition of the symbiotic relationship between the river and gabion boxes that secure its
banks, and the effect of moving water in shaping the river banks, thereby marking the passage of
time, RLDA, vertically tied adjacent gabion boxes with unglavanized steel wire.
Through a process of oxidation a natural product of weathering, caused by the moist air on account
of the river, the wire rusts, thereby documenting the passage of time and through its colour
accentuates the verticality of the building.
The need for natural light and views onto the surrounding hills have been provided for
independently of each other. Strategically placed square metal windows frame select portions of
the surrounding landscape while two clerestories bring light into the building.
The forecourt that connects the two structures on the lower level is recognizable by the brick pavers
with aggregate stone infill. It follows the same visual vocabulary as the gabion building and is the
primary point of entry.
“The point of arrival is not a building or a structure, it is rather a place of “nothingness”, a space that
promises through its adjacent structures a point of destination and discovery.” Most notably,
through a verandah that frames the natural landscape beyond in forces the eye to travel through it,
to the hills and river beyond. Enhanced by the potent and saturated shade of orange on the
verandah’s roof that compresses the space and leads people through it to the kayak pool. This
structure acts as both a transitory space and a space of refuge at the resorts entry level. A tensile
roof crowns the conference room above the verandah, adding a whimsical twist to the otherwise
stark geometry of the stone building and recalls the numerous tents that dot the river banks.
Connecting these two structures is a two level reed trellis with an elliptical staircase puncturing it.
The stair, supported by a pair of stringer beams terminates in a small deck that faces the river and
hills beyond. The absence of a central structural member gives the stair a sense of lightness and
enhances it’s sinuous sculptural quality. It contrasts sharply with both the texture and the
"weightiness" of the adjoining buildings gabions. Just as the rusted steel wire, documented the passage of the seasons through a weathering process,
the complex geometric shadows, cast on the pebble floor mark the daily passage of time.
Vaibhav Kala, the promoter of the project stated that, “RLDA brought new thinking to the project,
something that has benefited us greatly! Their buildings sit comfortably and responsibly on the hil,
they have an ageless quality about them. People come to see the architecture!”
The cottages that dot the upper levels are characterized by their spartan luxuriousness. Entered
through a private verandah, a central stone wall demarcates the tripartite bathroom from the
bedroom. Extensively glazed, they open themselves up to the surrounding landscape. Their location,
on the hill was determined by topography, views and distance from other such units. The metal
structure of the cottages were prefabricated off site.
Gautam Kulkarni, an avid traveller and architecture enthusiast, “ I like travelling. I travel to see new
places, for new experiences as do most people I imagine, but also to see contemporary architecture
and I was delighted when I saw Atali!! Its just very smart, hard stone used in combination with soft
shadows give this resort a sense of place like no other! Loved it!!”

Project Photo gallery Atali Ganga

Architectur project atali ganga made by Rlda StudioArchitectur project atali ganga made by Rlda StudioArchitectur project atali ganga made by Rlda StudioArchitectur project atali ganga made by Rlda Studio